Stichting die sympathiseert met jihadisten ook in Amsterdam actief

Screenshot van de facebookpagina van Al-Ighaatha (bron: facebook)
Screenshot van de facebookpagina van Al-Ighaatha (bron: facebook)
AMSTERDAM De omstreden islamitische hulporganisatie Al-Ighaatha uit het Utrechtse De Bilt heeft ook contact met moslims in Amsterdam. Dat blijkt uit berichten die NAP Nieuws vond op de Facebookpagina van de stichting. Al-Ighaatha biedt niet alleen hulp, maar sympathiseert ook met jihadisme en martelaarschap, ontdekte NRC. De stichting bracht vier keer spullen naar Amsterdamse moslims. Twee keer gaf een Amsterdammer spullen aan de stichting.

Op 2 november vermeldt Al-Ighaatha op Facebook spullen te hebben ontvangen van een ‘broeder uit Amsterdam’. Bijna een week later volgt hetzelfde bericht, met een foto van een auto vol plastic tassen met onder meer kleren en een emmer. Op 25 november doet de stichting boodschappen voor een ‘behoeftig gezin’ in Molenwijk. 2 december gaat Al-Ighaatha met boodschappen langs bij een ‘zuster’, een maand later bij een ‘zuster met kinderen’. De laatste foto is van een weggeven koelkast, op 5 januari.

De stichting is in andere steden, zoals Haarlem en Zutphen, vooral langsgegaan bij asielzoekerscentra. Of de jihadsympathisanten ook Amsterdamse asielzoekerscentra hebben bezocht, is niet bekend. Ook is niet duidelijk of de Amsterdamse moslims die Al-Ighaatha bezocht asielzoekers waren. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Amsterdam waren niet bereikbaar voor commentaar.

Al-Ighaatha werkte op Facebook openlijk samen met jihadistische en terroristische organisaties en verspreidde een video waarin het martelaarschap geprezen wordt, schrijft NRC. Inmiddels zijn de berichten van Facebook verwijderd. Al-Ighaatha verleent volgens NRC ook steun aan terrorismegevangenen, onder wie Mohammed B, omdat ze ‘zonder enige vorm van duidelijk bewijs’ zijn vastgezet door ‘de vijanden van Allaah’.

De teruggekeerde Syriëstrijder Jordi de J., die onlangs tot een half jaar cel voorwaardelijk werd veroordeeld, is bij de organisatie betrokken, staat in NRC. Ook Arnhemse jihadsympathisanten steunen Al-Ighaatha. De politie overweegt een strafrechtelijk onderzoek te starten. Een Tweede Kamermeerderheid wil de stichting weren uit asielzoekerscentra.