Pegida-demonstrant: 'Wij zijn helemaal niet radicaal'

Foto: Pim Brasser
Foto: Pim Brasser

Een nepbom voor de Stopera, een brandende vuilcontainer en een confrontatie tussen Pegida-aanhangers en antifascisten op de Blauwbrug. De demonstraties zorgden afgelopen zaterdag voor opwinding in de binnenstad. NAP Nieuws blikt terug met een Pegida-aanhanger en een tegendemonstrant.

CENTRUM – Helena Cevetano (61) uit Arnhem is samen met haar man bij alle zes Nederlandse Pegida-demonstraties geweest. Pegida zegt slechte ervaringen met ‘de media’ te hebben, maar met toestemming van de organisatie geeft ze na enkele aftastende telefoongesprekken een interview aan NAP Nieuws. “Pegida wordt elke keer weer de grond in geschreven.”

Waarom gaat u naar Pegida-demonstraties?
“Er is een enorme islamisering aan de gang, die door de asielstroom alleen maar erger wordt. De meeste asielzoekers blijven in hun eigen cultuur hangen, waardoor we alleen maar meer probleemwijken krijgen met mensen die zich afkeren van de westerse samenleving. Dat zijn de plekken waar moslims radicaliseren. En kijk naar Zweden: daar zijn verkrachtingen door asielzoekers aan de orde van de dag. Keulen is nog wat dichterbij. Ik voel me steeds minder veilig.”

Dus de grenzen moeten dicht?
“Er zitten vast oorlogsvluchtelingen tussen, die moeten we absoluut helpen, maar dan het liefst in de eigen regio. En al die jonge gastjes komen gewoon profiteren, terwijl we onze eigen mensen niet eens meer kunnen verzorgen. Laten we daar eerst iets aan doen.”

Wordt u wel eens aangekeken op uw radicale opvattingen?
“Ik vind dat Pegida geen radicale standpunten heeft. Wij zijn bezorgd en een van de weinigen die de problemen durven te benoemen. We zijn tegen de bouw van meer moskeeën, weet je hoeveel er nu al zijn? In salafistische moskeeën wordt dagelijks de haat tegen het Westen gepredikt, maar de media bagatelliseren het probleem en houden zo de mensen dom. Veel van onze vrienden vinden het juist dapper dat we gaan demonstreren, want het is best onveilig. Ze durven zelf niet mee.”

Waardoor liep het zaterdag zo uit de hand?
“Elke keer worden onze demonstraties verstoord door de antifascisten. Zaterdag hebben ze zelfs een nepbom gelegd voor de Stopera, waar we zouden demonstreren. We waren er een uur van tevoren met een groep van vijftig man, maar de boel was al afgezet en andere Pegida-aanhangers stonden aan de andere kant op de Blauwbrug. Vanwege de mogelijke bom moesten we van de politie omlopen over Waterloopplein. Langs de groep antifascisten die er ook al waren. We zijn bespuugd en bekogeld met stenen en vuurwerk. ‘Kankernazi’s’, riepen ze. Burgemeester Van der Laan heeft onze veiligheid niet kunnen garanderen. Dat nemen we hem heel erg kwalijk.”

Snapt u dat Pegida zulke extreme reacties oproept?
“Wij gebruiken nooit geweld, dat zijn altijd de Antifa’s. Natuurlijk kan er altijd een extremist op onze demonstratie afkomen, dat voorkom je niet. Maar mensen die geweld gebruiken spreken we daarop aan. Sprekers op onze demonstraties worden altijd gescreend om te voorkomen dat ze uitspraken doen die niet door de beugel kunnen. We zijn geen nazi’s, al wordt dat altijd over ons geroepen.”

Toch kwamen sommige Pegida-aanhangers zaterdag behoorlijk agressief over.
“De Antifa’s schelden ons uit voor de ergste dingen. Dan roepen we een keer iets terug en dan hebben wij het gedaan. We zijn een doorsnee van de samenleving, met inderdaad jonge branieschoppers, maar ook met ouderen die zich zorgen maken en mensen die het financieel moeilijk hebben. Als iemand naar een demonstratie wil maar geen geld heeft voor de trein, betalen anderen het kaartje. Na afloop eten we vaak samen. En we hebben ook best zelfspot hoor. Zaterdag liepen we de polonaise omdat het carnaval was. Als je overal wordt uitgekotst en weggestopt, is het belangrijk dat je niet je humor verliest.”

Zou u het gesprek willen aangaan met de Antifa’s?

“Voorlopig worden wij door links bespuugd, uitgescholden en bekogeld met vuurwerk en stenen. Zolang de Antifa’s de mensen die geweld gebruiken niet aanspreken op hun gedrag, heeft het weinig zin om met elkaar in gesprek te gaan.”

Pegida heeft zaterdag meteen een nieuwe demonstratie aangekondigd: 27 februari voor de woning van burgemeester van der Laan op de Herengracht. De gemeente heeft de aanvraag in behandeling.