Anti-Pegida demonstrant: 'Zowel Pegida als antifascisten praten in fictie'

Foto: Pim Brasser
Foto: Pim Brasser
Een nepbom voor de Stopera, een brandende vuilcontainer en een confrontatie tussen Pegida’ers en antifascisten op de Blauwbrug. De demonstraties zorgden afgelopen zaterdag voor opwinding in de binnenstad. NAP Nieuws blikt terug met een Pegida-aanhanger en een tegendemonstrant.

CENTRUM- De Utrechtse student Jacob (24) is al drie keer wezen protesteren tegen Pegida. Net als veel andere tegendemonstranten praat hij liever niet met de media. “Ze blazen het vaak op, of leggen accenten op dingen die de groepen alleen maar verder uit elkaar drijven.”

Waarom ga je naar anti-Pegida demonstraties?

“Het is een principe kwestie. Het stoort me ook dat het in Nederland abnormaal is om te demonstreren. Ik snap dat veel mensen een comfortabel leven hebben en dus geen noodzaak zien, maar soms is het nodig om ergens voor te gaan staan. Empathie, vind ik zoiets. Daarom demonstreer ik tegen de doorgedraaide angst voor het onbekende van xenofobische groeperingen als Pegida.”

En hoe zit het dan met het recht op vrijheid van meningsuiting?

“Van mij mag je vinden dat vluchtelingen een probleem zijn, maar er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting. Tijdens een demonstratie in Utrecht, zei een Pegidaspreker dat inteelt in de islamitische cultuur schade toebrengt aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims. Een organisatie die een spreker uitnodigt die dat zegt gaat over een grens heen. Ze creëren een klimaat waarin geweld tegen AZC’s gerechtvaardigd wordt.

Ik ben Nederlands, maar ik ben opgegroeid in een islamitisch land. Misschien dat ik me daarom beter kan inleven in vluchtelingen. Ik ken de verschillende kanten van de islam en heb gezien hoe het is om in armoede te leven. Veel vrienden van mij hier zijn van niet-Nederlandse afkomst. Zij zijn hier doelwit van racisme. Het is alsof mensen hen elke minuut prikken met een stok. Ik weet niet of mensen van Pegida zich dat realiseren.”

De meerderheid van de mensen die opgepakt werden waren anti-Pegida demonstranten. Gaat een deel van de demonstranten te ver?

“Het geweld van bepaalde anti-Pegida groepen is niet oké. Ik sta daar om tegen polarisatie te protesteren, maar gewelddadig acties van groepen antifascisten maken die polarisatie alleen maar groter. Dat polariseren is niet progressief, het helpt niet voor een oplossing. Van beide kanten moet het debat rationeler. Zowel Pegida als de radicale antifascisten gebruiken nu fictie. Alle vluchtelingen welkom, is ook niet zomaar de oplossing.”

Net als tijdens de eerdere demonstraties liep het ook dit keer weer uit de hand. Er was zelfs een bommelding op de plek waar Pegida zou samenkomen. Wie was afgelopen weekend de aanstichter van de ongeregeldheden?

“Volgens mij is het steeds dezelfde combinatie van factoren waardoor de sfeer grimmig wordt. Op voorhand is er al spanning. De radicale figuren binnen de demonstranten groepen staan principieel honderd procent tegenover elkaar. Het zijn de extremen van het politieke spectrum. Ze hebben ook een internationale geschiedenis van gewelddadige ontmoetingen. Daarnaast zorgt de grote hoeveelheid ME en politie voor extra druk op de ketel.”

Toch worden de tegendemonstraties nooit verstoord door mensen van Pegida.

“Pegida neemt vaak de slachtofferrol aan. Natuurlijk zeggen ze: wij hebben nog nooit een demonstratie verstoort, wij zijn geweldloos. Niemand zegt rechtstreeks dat hij racistisch en voor geweld is. Maar ze scheppen wel een klimaat waarin het mogelijk is. Ik heb zelf een Pegida-aanhanger een tegendemonstrant zien aanvallen omdat die in zijn ogen een provocerende spandoek had.”

Zou je het gesprek willen aangaan met iemand van Pegida?

“Ja, ik ben benieuwd waar de angst voor vreemdelingen bij die mensen vandaan komt. En waar ze precies bang voor zijn. Nu zijn de twee groepen net losse eilandjes. Ik spreek nooit iemand die het eens is met Pegida. Het verbaast me niets als de polarisatie door die onwetendheid verder toe neemt. Ik zou graag een keer op het zelfde plein als Pegida staan, zonder te provoceren.”

Pegida heeft zaterdag meteen een nieuwe demonstratie aangekondigd: 27 februari voor de woning van burgemeester van der Laan op de Herengracht. De gemeente heeft de aanvraag in behandeling.

Jacob is een gefingeerde naam, zijn echte naam is bekend bij de redactie van NAP Nieuws.