In het winterse Westerpark valt voorlopig nauwelijks geluid te meten

Microfoon

Het stadsdeel West heeft in en rond het Westerpark microfoons opgehangen om geluidsoverlast te meten. NAP Nieuws ging erheen met eigen ogen, oren en een decibelmeterapp.

WEST – Het is half 5 ’s middags, spitsuur op de Haarlemmerweg, de verkeersader die helemaal doorloopt tot het dorpje Halfweg en begint bij het Nassauplein. Rechts het groen van het Westerpark, links een eindeloze rij appartementen, en daartussenin de strook asfalt. Binnen de bebouwde kom mag je niet harder dan vijftig, maar de automobilisten trekken zich er niets van aan. Ze willen naar huis. Auto’s, maar ook vrachtwagens en bussen, razen onvermoeibaar voorbij.

De decibelmeterapp van NAP Nieuws geeft aan: 60 decibel. ‘Loud music’, staat eronder ter indicatie van het geluidsniveau.

Microfoons
Ter hoogte van het Mediacafé, aan het begin van het Westerpark, hangt vlak langs de drukke weg een microfoon aan een lantaarnpaal. Het stadsdeel West heeft er bij elkaar vijftien opgehangen om te meten aan hoeveel geluid omwonenden worden blootgesteld. Buurtbewoners klagen over harde muziek en luidruchtige bezoekers van permanente horeca en de zomerfestivals, en de microfoons moeten uitwijzen wanneer en door wie er veel geluid wordt gemaakt. Maar de Duitse jongeman Mats Licht, die op de tweede etage vlakbij één van de microfoons woont, hoort zelden lawaai. “Zelfs niet als er een groot festival plaatsvindt.” Alleen in de spits, als er veel verkeer is, heeft hij wel eens last.

Achter het Mediacafé ligt een andere wereld. Alleen een pruttelende snorfiets verbreekt de vredige stilte in het Westerpark. Even later loopt een groepje schreeuwende Duitse toeristen voorbij. Verderop spelen een paar mannen voetbal op een wijds grasveld. In de verte rijdt een trein die je niet hoort. Links is een kinderdagverblijf, maar de hoge kleuterschreeuwen verwaaien in de ijskoude wind. Ook de Gashouder ligt er verlaten bij. Een man is klaar met werken bij het WestergasTerras ertegenover en stapt op de fiets. Een klein waterparkje naast het terras maakt het enige geluid.

De decibelmeter geeft aan: 40 decibel. Dat is gelijk aan het geluid in een ‘quiet library’.

Bord brug

Technobeats
Hoe anders is dat in de zomermaanden. Dan zijn er dancefestivals als Pitch, Buiten Westen en Milkshake, maar ook andere evenementen zoals Rollende Keukens en de jaarlijkse kermis in maart. De evenementen trekken vaak duizenden vooral jonge bezoekers, die het park een dag of een weekend overnemen, en daarbij de nodige herrie maken. “Daarom hebben we een paar jaar terug bij de gemeente geklaagd”, zegt een bewoonster die anoniem wil blijven. “Dat vond ik wel terecht.” De gemeente houdt het sindsdien bij zes grote evenementen per jaar, en eist dat de geluidsboxen richting Sloterdijk en de volkstuinen gericht worden, in plaats van richting de woningen.

“Het is een stuk beter geworden, al hebben we soms nog wel overlast”, zegt de anonieme bewoonster. Op het grasveld waar de mannen nu voetbal spelen, staat tijdens Pitch een groot podium inclusief enorme geluidsinstallatie. In de nu zo verlaten Gashouder organiseert Awakenings meer dan tien keer per jaar technofeesten, waarbij de beats ondanks de robuuste muren in het park te horen zijn.

Tot 8 uur ’s ochtends.

Swjoes swjoes swjoes
Toch vindt buurtbewoonster Ariana Smorenburg het ‘een beetje gezeur’. “Die paar weekenden per jaar vind ik juist gezellig. Ze is juist blij dat de buurt waar ze al twintig jaar woont levendiger is geworden. “Maar ja, er valt altijd wel iets negatiefs te bedenken.” Aan het verkeer ergert Ariana zich ook niet echt. “Maar met het raam open hoor ik wel constant swjoes swjoes swjoes.” De anonieme bewoonster vindt de langssnellende auto’s ook het vervelendst. “Ik houd mijn raam aan de straatkant altijd dicht, dat zegt al genoeg.”

Een politiewagen met loeiende sirene rijdt voorbij. Minstens 70 decibel.