Op tientallen Amsterdamse basisscholen mogelijk te veel lood in drinkwater

AMSTERDAM – Op bijna vijftig Amsterdamse basisscholen is het gehalte lood in het drinkwater mogelijk te hoog. Dat blijkt uit onderzoek van NAP Nieuws. De gemeente is bezig met het afnemen van watertesten op deze scholen.

De scholen zijn gevestigd in gebouwen die vóór 1960 zijn gebouwd. Tot 1960 was het gebruik van loden leidingen toegestaan bij de bouw van panden. Sommige van de scholen zijn na die tijd gerenoveerd. Toch doet de gemeente uit voorzorg ook op deze scholen onderzoek naar de concentratie lood in het drinkwater.

Uit een rapport van de Gezondheidsraad van eind vorig jaar bleek dat een te hoog gehalte lood in drinkwater vooral schadelijk kan zijn voor kinderen tot zeven jaar, zwangere vrouwen en zuigelingen. Bij kinderen zou het kunnen leiden tot een daling van het IQ met twee tot vijf punten.

In afwachting van de uitslag van de metingen hanteren scholen een verschillende aanpak. ‘Wij hebben de ouders vrijwel direct ingelicht nadat de gemeente liet weten metingen te komen doen’, zegt Marjolijn Willemse, directeur van basisschool De Witte Olifant. ‘Het verbaasde me dat er geen bezorgde reacties op onze brief kwamen.’ In afwachting van de uitslag van de metingen is De Witte Olifant overgestapt op pakken en flessen drinkwater voor alle groepen.

Een andere basisschool, die anoniem wil blijven, koos er juist voor om de ouders van de leerlingen niet in te lichten om ‘een uitbraak van paniek te voorkomen.’ Wel gebruikt deze school nu óók flessen drinkwater in plaats van kraanwater. 

Volgens Noud Bax, specialist op het gebied van crisismanagement, is het in deze situatie juist beter om de ouders wél in te lichten. Mede door de grote media-aandacht en het feit dat het om de gezondheid van kinderen gaat, zijn mensen waarschijnlijk ongerust. ‘Als school kun je het beste een onafhankelijke expert bij de communicatie betrekken, zoals de GGD, die vragen van ouders kan beantwoorden. Dat bevordert de geruststelling’, aldus Bax.

Kijk op https://www.ggd.amsterdam.nl/gezond-wonen/loden-waterleidingen/meest-gestelde-vragen-gezondheid-loden/ voor meer informatie over de gezondheidsrisico’s van loden waterleidingen.

Bekijk hier welke basisscholen in een pand van vóór 1960 zijn gevestigd