Aanhoudende onduidelijkheid voor ondernemers World of Food 

In het najaar van 2023 moeten de tien overgebleven ondernemers in foodcourt World of Food het pand voor drie jaar verlaten. Ze voelen zich niet gesteund door eigenaar Lingotto, die de nieuwe bouwplannen realiseert. ‘De eigenaar zegt nu dat we het zelf moeten uitzoeken,’ aldus één van de ondernemers.

‘Ik moest in de krant lezen wanneer ik hier weg moet, dat was heel vreemd,’ zegt Ernest (62), die niet met zijn achternaam in de krant wil. Hij is eigenaar van Goldcoast Kitchen, een Ghanese eet- en afhaaltent in World of Food (WoF). 

Op maandag is het rustig in dit foodcourt in Amsterdam-Zuidoost. Ernest is één van de drie ondernemers die zijn eettentje vandaag heeft geopend. In het derde kwartaal van dit jaar moet iedereen het pand voor drie jaar verlaten. Daarna kunnen de ondernemers terugkeren in het vernieuwde foodcourt. ‘De eigenaar zegt dat ze ons in de tussentijd gaan helpen, maar dat is niet zo,’ zegt Ernest. ‘We leven in onzekerheid.’

Ernest (62), eigenaar van Goldcoast Kitchen

Geen vervangende plek

Begin januari maakte de gemeente Amsterdam bekend dat het doek voor WoF vroegtijdig valt. Oorspronkelijk was het plan om de tien ondernemers in WoF tot 2030 onderdak te bieden, maar door de hoge stookkosten start de sloop eerder. De oplevering van een nieuw foodcourt en wooncomplex met 350 woningen staat gepland in 2026. Het is eigenaar en ontwikkelaar Lingotto niet gelukt om een collectieve vervangende plek voor alle ondernemers te vinden. 

Ook Ali Chuadry (48), eigenaar van Wok Fo You, staat vandaag in zijn keuken. Hij weet nog steeds niet zeker wat er staat te gebeuren met het pand waarin zijn onderneming is gevestigd. ‘Alles is geheim,’ zegt hij. Het enige wat hij heeft gehoord, is dat hij tot oktober kan blijven. Hij is nog niet begonnen met het zoeken naar een nieuwe plek. ‘Het wordt toch steeds uitgesteld.’

Ali Chuadry (48), eigenaar van Wok Fo You

Compensatie 

De ondernemingen van Ernest en Chuadry zijn al zeven jaar in WoF gevestigd. Voor de jaren die zij moeten overbruggen is volgens Chuadry door Lingotto een compensatiebedrag van totaal 38.000 euro geboden. ‘Maar daar gaan we niet mee akkoord,’ zegt hij. ‘Over een tijdsbestek van drie jaar is dat niks. Ik moet ook investeren in mijn nieuwe plek, een winkel bouwen bijvoorbeeld. Dat kost geld.’ 

Een woordvoerder van Lingotto, Martijn Bakker, zegt dat het zoeken naar één tijdelijk pand voor alle ondernemers inderdaad niet is gelukt. ‘Nu zijn we in samenwerking met de gemeente aan het kijken of een locatie op individuele basis lukt, maar dat is een ongoing concern.’ Volgens Bakker kan dat nog lang duren. Over de hoogte van het compensatiebedrag doet hij geen uitspraken.

‘We zijn in gesprek met alle individuele ondernemers,’ zegt Bakker. ‘We proberen in overeenstemming te komen om hen zo goed mogelijk onder te brengen.’

Ernest is al drie maanden aan het zoeken naar een nieuwe plek. ‘Het liefste in dezelfde buurt, dat is nog niet gelukt,’ zegt hij. ‘Maar ik blijf het proberen.’ Chuadry wacht liever een hoger compensatiebod af.