Bij RRReuring krijgen opkomende kunstenaars een podium: ‘Wij spotten en investeren in talent dat onderbelichte verhalen vertelt’

Podium Mozaïek organiseert RRReuring, een jaarlijks festival voor nieuwe makers. Daarvoor zoeken zij altijd naar nieuw talent. ‘Als het aanbod niet representatief is voor de doelgroepen die je graag bedient, moet je daar meer in investeren.’

Acht opkomende kunstenaars krijgen bij het RRReuring Festival, georganiseerd door Podium Mozaïek persoonlijke begeleiding, een budget en een podium zodat zij zich kunnen ontwikkelen om een groter publiek te bereiken. ‘De makers worden geholpen op basis van wat zij nodig hebben,’ vertelt Miriam Mustamu, programmamaker bij het theater. De een is nog meer op zoek naar hun artistieke signatuur en identiteit, de ander heeft meer hulp nodig bij licht en techniek. ‘RRReuring vertelt verhalen van talenten die representatief zijn voor heel Amsterdam. Wij willen dat mensen met allemaal verschillende achtergronden zich kunnen herkennen in onze voorstellingen.’

Bloed, zweet en tranen

Met haar expositie Love is a Verb opent Yasemin Demirözcan (23) het festival. Ze staat voor een volle zaal in het restaurant van Podium Mozaïek in Amsterdam West op de avond van donderdag 8 februari. Het is haar tweede solo-tentoonstelling. Ook voor haar modellen is dit een groot moment, want geen van hen stond eerder voor de camera. ‘De foto’s tonen mensen die behoren tot verschillende gemeenschappen, waaronder de Turkse, queer en Sudanese community. Ze belichten hun diverse identiteiten’, vertelt Demirözcan na de opening. Er zitten bloed, zweet en tranen in het project, grapt ze. ‘Dit was een heel, heel moeilijk proces. Ik ben net nog naar een winkel gerend om de bordjes met titels voor de foto’s op te halen. Maar ik heb er veel van geleerd en ik denk dat een volgend project me makkelijker zal afgaan.’

‘Podium Mozaïek ontdekte Demirözcan en haar fotografie ongeveer een jaar geleden’, vertelt Mustamu. Het hele jaar door zijn programmamakers van het RRReuring Festival actief op zoek naar jonge kunstenaars die wel over talent, maar nog niet over een groot publiek beschikken. ‘Wij willen een springplank zijn voor makers die onderbelichte verhalen vertellen, welke passen bij de visie van Podium Mozaïek. Dat spotten wij en daar investeren we in, ’ aldus Mustamu. ‘Vertegenwoordiging en representatie zit in ons DNA. Als het aanbod niet representatief is voor de doelgroepen die je graag bedient, moet je daar meer in investeren’

‘Mensen zoals ik’

Alles wat je een podium biedt, of kunst noemt, is een keuze, vinden ze bij Podium Mozaïek. ‘Door onze voorstellingen kunnen mensen iets nieuws leren over zichzelf of over een ander,’ vertelt programmamaker Mustamu. Een van de RRReuring voorstellingen, Kot Abra (‘de oversteek’) van theatermaker Kim Aikman, gaat bijvoorbeeld over het politieke lot van Suriname. Daar wordt het publiek meegenomen in een computerspel waar de hoofdrolspelers op cruciale momenten een andere keus kunnen maken om het lot van Suriname te veranderen. ‘Het publiek gaat voor een uurtje op in een hele andere belevingswereld, dat is onze kracht’, zegt Mustamu. 

Yasemin Demirözcan

‘Ik vind het mooi en goed dat Podium Mozaïek mensen zoals ik het vertrouwen geeft om dit gewoon maar eventjes te doen,’ zegt Demirözcan. Met begeleiders van RRReuring kon zij sparren over haar visie, techniek of organisatie, maar de keuzes lagen bij de jonge maker zelf. Demirözcan zegt blij te zijn met die vrijheid: ‘al ging ik toch sneller door mijn budget heen dan ik had verwacht.’  

‘Het was fijn om het festival te mogen openen met de mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming ervan,’ vertelt Demirözcan. Het restaurant stond vol met vrienden, familie, modellen en bezoekers. De fotografe hoopt dat mensen erkenning en herkenning kunnen vinden in haar expositie Love is a Verb. ‘En dat mensen gaan reflecteren op wie ze zijn en wat liefde voor hen betekent. Het draait uiteindelijk niet om mij, maar om onze gemeenschappen.’ 

Vanaf 8 februari tot en met 17 februari loopt het RRReuring Festival. De voorstellingen en exposities van opkomende kunstenaars zijn te zien in Podium Mozaïek in Amsterdam West.