Bewoners Centrum tegen plannen voor Pintohuis

pintobieb moet blijven
Image By: Carien ten Have

Amsterdam – Bewoners van stadsdeel Centrum hebben zich fel uitgesproken tegen de nieuwe functie van het Pintohuis in de Sint Antoniebreestraat. In 2012 sluit de bibliotheek die in het pand zit, om plaats te maken voor het nabijgelegen museum Het Rembrandthuis.

Een werkgroep bekeek in opdracht van het stadsdeel hoe de publieke functie van het Pintohuis na de verhuizing van de bibliotheek behouden kon blijven voor de buurt. Twee kamers, een leesruimte en een vergaderzaal, werden in het plan aangewezen voor de buurt.

“Veel te weinig”, volgens bewoners van het stadsdeel. Karen Schutter, woordvoerder van actiegroep De Pintobieb moet blijven: “Wij zijn tegen het wanstaltige voorstel.”

In 2012 moeten bewoners van het gebied rond de Nieuwmarkt gebruik gaan maken van de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam op het Oosterdokseiland. Veel mensen vinden dat te ver weg.  Bovendien heeft de Pintobieb volgens de bewoners een belangrijke buurtfunctie.

“Het is ons heel veel waard om een plek in de buurt te hebben waar je zonder drempel naar binnen kunt gaan, waar je in de leeszaal vrij je gang kunt gaan, een plek die fungeert als een openbare huiskamer. Het Pintohuis is en blijft van de buurt”, aldus Mieke Lokkerbol van de actiegroep.

Gepasseerd station

Toch is het volgens een meerderheid van de deelraadsleden onwaarschijnlijk dat de bibliotheek in het Pintohuis blijft bestaan. Alleen de SP, D66 en Fractie Lahaise, bij elkaar goed voor 7 van de 28 zetels, willen dat het stadsdeel geld investeert om de bieb te behouden. “Om daar een bibliotheek open te houden is een gepasseerd station. Wij als stadsdeel moeten het niet willen, zeker niet gezien het soort bedragen dat ervoor staat”, aldus PvdA-er Roeland Rengelink in de commissievergadering. Portefeuillehouder Loes de Jong (GroenLinks) schat dat het een half miljoen euro per jaar zou kosten om de bibliotheek open te houden.

De deelraad gaat nog onderzoeken of de gehele begane grond van het Pintohuis door het stadsdeel kan worden gehuurd van de huidige eigenaar Stadsherstel. Deze ruimte kan dan door de buurt gebruikt worden. Hoeveel dat plan zal kosten is nog onduidelijk.