Boete voor hamsterkunst

hamsterbal
Hamsterbal. Foto: NAP-nieuws

  

 

Adinda Akkermans & Sabine de Jong

Amsterdam, 7 jan – Tegen kunstenares Katinka S. (31) is vandaag door het Openbaar Ministerie (OM) een geldboete van 950 euro geëist, waarvan 475 euro voorwaardelijk. De kunstenares, alias Tinkebell, wordt verdacht van het mishandelen van 95 hamsters.

Tijdens de tentoonstelling Save the Pets in januari 2008, plaatste zij de knaagdieren vier uur per dag in hamsterballen. Ze wilde hiermee aandacht vragen voor de dubbele moraal ten opzichte van huisdieren. De kunstenares staat bekend om haar provocerende kunstwerken. Zo vilde zij eerder haar kat om er een handtas van te maken.

De officier van justitie verwijt haar het opzettelijk toebrengen van pijn aan de hamsters door de dieren vier uur lang in een hamsterbal te stoppen, ze gedurende die tijd niet van water en voedsel te voorzien en ze daarna in te kleine kooitjes te stoppen.

Volgens het OM heeft Tinkebell op de verpakking gelezen dat wordt aangeraden om hamsters niet langer dan dertig minuten in een hamsterbal te plaatsen. Advocaat Weski bracht hiertegen in dat de maximale verblijfsduur van dertig minuten door niemand officieel is vastgesteld.

Naast Tinkebell stond ook haar galeriehouder Marcello S. (41) terecht voor medeplichtigheid. Tegen hem is 475 euro boete geëist.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Enhanced by Zemanta

Reacties zijn gesloten