Weinig bewoners op ‘buurtzitting’ in rechtbank

foto flickr by Shirley de Jong Amsterdam, 9 feb- Wijkbewoners van Amsterdam-Noord hebben nauwelijks belangstelling getoond voor de ‘buurtgerichte themazitting’ die vanochtend plaatsvond in de Rechtbank van Amsterdam. De politierechter behandelde zes strafzaken uit Noord.

Een buurtgerichte themazitting brengt op één dag een reeks strafzaken uit dezelfde buurt voor de rechter. Bij de themazitting van Amsterdam-Noord waren hoogstens zes buurtbewoners uit Amsterdam- Noord aanwezig. Dit terwijl het OM de zittingen speciaal voor de buurtbewoners organiseert. Het OM: “We willen de buurt in kwestie laten zien welke sanctie er volgt op criminaliteit en overlast in hun omgeving.”

Vanochtend dienden zes zaken uit Amsterdam Noord. Bij vijf zaken stonden mannen in de leeftijd 18 tot 26 terecht voor onder andere mishandeling, inbraak, verboden wapenbezit en bedreiging van een ambtenaar in functie. Één verdachte van 46 jaar was aangehouden voor huiselijk geweld.

Het OM laat weten het wel “begrijpelijk” te vinden dat er weinig bewoners aanwezig waren. “Zeker als je niet betrokken bent bij een zaak en aan het werk bent.” Ze hadden wel aan lokale pers en politie laten weten dat de themazitting plaatsvond. “Maar we kunnen niet langs alle deuren gaan om het te promoten.” Wel waren er op uitnodiging van het OM circa 25 mensen kort aanwezig die in aanraking komen met criminaliteit in Amsterdam-Noord, zoals buurtregisseurs,  ambtenaren van het stadsdeel en mensen van woningbouwcorporaties.

Het is de vierde keer dat het OM de buurtzittingen organiseert, afgelopen zomer waren er ook zittingen georganiseerd voor Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuidoost. Op 14 februari volgen er zittingen voor Oost, op 16 februari is Centrum aan de beurt. Het OM zegt niet te weten in hoeverre die wel goed bezocht zullen worden.