GGZ-instellingen Amsterdam: politie krijgt het druk

Foto: BBoomerinDenial via morgueFile.com
Foto: BBoomerinDenial (MorgueFile)

AMSTERDAM, 6 januari – Door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zullen verslaafden en psychiatrisch patiënten de politie in 2012 meer werk bezorgen. Daarvoor waarschuwen GGZ Nederland en de overkoepelende GGZ-instelling Arkin in een reactie op de nieuwjaarstoespraak van de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Agenten in de hoofdstad zijn circa twintig tot dertig procent van hun tijd kwijt aan “psychisch zwakkeren”, zei hoofdcommissaris Aalbersberg dinsdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het korps Amsterdam-Amstelland. Hij vreest dat dit percentage komend jaar zal stijgen door zeshonderd miljoen euro aan bezuinigingen die vanaf deze maand de geestelijke gezondheidszorg raken.

GGZ Nederland en Arkin delen de zorgen van de Amsterdamse korpschef. Met name de nieuwe eigen bijdrage van tweehonderd euro voor psychische zorg is “een heel onverstandige zet”, vindt een woordvoerder van GGZ Nederland. “De drempel om hulp te zoeken moet zo laag mogelijk blijven. Vanwege de eigen bijdrage zullen mensen vaker professionele hulp mijden.” Dat vergroot volgens de GGZ de kans op overlast.

Het uitblijven van psychische zorg bezorgt de politie meer werk, voorspelt een woordvoerder van Arkin. Negen Amsterdamse instellingen maken deel uit van de koepelorganisatie. Aangesloten zijn de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam en Jellinek, verantwoordelijk voor 3200 behandelingen per jaar in de verslavingszorg. Onduidelijk is hoe groot de patiëntengroep is die met de politie in aanraking komt.

Een oplossing voor de voorziene problemen is er volgens Arkin nog niet. “We moeten heel nauw samenwerken met alle betrokken partijen om probleemgevallen zo vroeg mogelijk op te sporen,” zegt de woordvoerder. Vorige maand maakten GGZ Nederland en de Raad van Korpschefs nieuwe afspraken over hoe te handelen in crisissituaties met psychisch zwakke personen. “We doen wat we kunnen”, aldus de GGZ-woordvoerder. “Maar sommige mensen willen gewoon niet geholpen worden.”