Topstukken Van Gogh blijven waarschijnlijk zichtbaar

Het Van Gogh Museum sluit in september voor een verbouwing. Foto: Kevin Rosseel (MorgueFile)
Het Van Gogh Museum sluit in september voor een verbouwing. Foto: Kevin Rosseel (MorgueFile)

AMSTERDAM, 18 januari – De topstukken van Vincent van Gogh worden waarschijnlijk gedurende de hele periode dat het Van Gogh Museum vanwege verbouwing dicht is, tentoongesteld in de Hermitage. Eerder vandaag meldde Het Parool dat het werk van Van Gogh tijdens een deel van de verbouwing in een depot dreigt te verdwijnen.

De woordvoerders van het Van Gogh Museum en de Hermitage laten weten samen met de gemeente op zoek te zijn naar een oplossing voor de drie maanden waarin de schilderijen nog geen onderdak hebben.

De Hermitage Amsterdam had al toegezegd in ieder geval van 29 september 2012 tot en met 3 februari 2013 in de Herenvleugel van het museum onderdak te bieden aan een deel van de collectie van Van Gogh. Het Van Gogh Museum sluit eind september voor een verbouwing, die waarschijnlijk tot mei zal duren.

De topstukken van Van Gogh worden tentoongesteld naast een tentoonstelling met impressionistisch werk uit de Hermitage in Sint Petersburg. Deze combinatietentoonstelling zou met drie maanden verlengd moeten worden om Van Goghs collectie te behoeden voor het depot. In overleg met de Hermitage in Sint Petersburg probeert de Hermitage in Amsterdam te schuiven in de programmering. “We hebben goede hoop dat het lukt”, meldt een woordvoerder van de Hermitage.

De stukken die in de Hermitage tentoongesteld zullen worden, zijn onder andere zeventig schilderijen en prenten en een selectie van Van Goghs brieven. Het Van Gogh Museum ontvangt per jaar gemiddeld anderhalf miljoen bezoekers. Als de collectie drie maanden niet te zien is, worden 350 duizend bezoekers teleurgesteld.