Airbnb verhuurder in centrum onder de loep

Amsterdam Centrum gaat strenger controleren op illegale verhuur. (Foto: Kevin Félix Polesello, Flickr)
Amsterdam Centrum gaat strenger controleren op illegale verhuur. (Foto: Kevin Félix Polesello, Flickr)
Ruim een derde van de Amsterdamse woningen die via verhuursite airbnb wordt aangeboden, bevindt zich in Amsterdam Centrum. Ambtenarenteams van dit stadsdeel gaan de komende drie maanden dagelijks verschillende wijken in op jacht naar illegale huurwoningen. ‘Een site zoals airbnb waar mensen een gedeelte van hun woning tijdelijk verhuren is hierbij een waardevolle bron van informatie’, aldus de woordvoerder van stadsdeel Centrum.

Stadsdeel Centrum richt zich bij de zoekacties, die in samenwerking met Dienst Wonen worden uitgevoerd, op overlast, brandonveiligheid en woningfraude. Het gaat dan bijvoorbeeld om sociale huurwoningen die structureel te huur aan toeristen worden aangeboden.

Eikelboom vermoedt dat het grootste deel van de verdachte adressen in het stadshart te vinden is. ‘Er zijn bij de Wallen straten waar een groot aantal woningen wordt aangeboden aan toeristen.’ Eikelboom benadrukt dat niet alle woningen die via airbnb worden aangeboden worden onderzocht. ‘Er moet een duidelijke aanleiding zijn.’

Amsterdam is met een aanbod van ruim 3500 huurwoningen een relatief populaire airbnb bestemming. Stadsdeel West is, na Centrum, met ruim duizend woningen ook populair. Een woordvoerder van Stadsdeel West laat weten een afwachtende houding in te nemen. ‘Het is wachten op een centrale aanpak van de gemeente. Wij ervaren geen overlast.‘

Begin deze week ontstond commotie nadat meerdere media berichtten dat airbnb zou worden beeindigd. Eikelboom: ‘We zijn niet op zoek naar particulieren die op vakantie gaan en dan hun woning onderverhuren. Of het mag is iets anders, maar daar ligt niet onze focus.’

Eind maart vindt de evaluatie van de actie van stadsdeel Centrum plaats.

#map-canvas { width:500px; height:300px; }

var map;
var layerl0;
function initialize() {
map = new google.maps.Map(document.getElementById('map-canvas'), {
center: new google.maps.LatLng(52.357988285440946, 4.877855041992225),
zoom: 11,
mapTypeId: google.maps.MapTypeId.ROADMAP
});
layerl0 = new google.maps.FusionTablesLayer({
query: {
select: "col2",
from: "1DYQKjfrAIIVOqN9MGQ0Lj-kiJjXsgqF4L331PBc"
},
map: map,
styleId: 2,
templateId: 2
});
}
google.maps.event.addDomListener(window, 'load', initialize);