NRC eist geld van Egeria

NRC Handelsblad (Foto: Inger van der Ree)
NRC Handelsblad (Foto: Inger van der Ree)
De ondernemingsraad van NRC Handelsblad eist geld van investeringsbedrijf Egeria. Dat zegt Hubert Smeets, voorzitter van de raad die heel NRC vertegenwoordigt. De ondernemingsraad zal de eis indienen als de verkoop van NRC volledig rond is. Die vindt vandaag of morgen plaats.

Het plan van de ondernemingsraad kwam afgelopen vrijdag tot stand. Toen werd bekend dat Egeria NRC voor een bedrag van 90 tot 95 miljoen euro verkoopt aan het Vlaamse Mediahuis. “Niet Egeria, maar alle medewerkers van NRC die de afgelopen jaren de krant volschreven droegen voor een belangrijk deel bij aan de winst. Hier kan NRC nu niet van profiteren en dat vinden wij onacceptabel”, legt Smeets uit.

Het Vlaamse mediahuis koopt NRC van Egeria, maar kan dit niet helemaal zelf bekostigen. Mediahuis betaalt slechts een derde. Stichting Democratie en Media en Vereniging Veronica dragen vijftien miljoen euro bij. Nog eens vijftien miljoen euro is een uitgestelde betaling aan Egeria. Ook NRC zelf heeft een lening moeten afsluiten bij ABN Amro om een derde van het verkoopbedrag te financieren.

Toen Egeria NRC in 2009 kocht, deed zich een vergelijkbare situatie voor. De krant moest destijds een lening bij de bank afsluiten om de verkoop te kunnen bekostigen. Smeets: “De afgelopen jaren hebben we hierdoor constant rente betaald over deze lening. Doordat Egeria de verkopende partij is, krijgen zij de winst. Als het Mediahuis ons ooit verkoopt, zal precies hetzelfde gebeuren. Zo investeren we dus jarenlang in onze eigen overname, maar zien daar nooit meer iets van terug.”

De gratificatie ziet Smeets het liefst in de vorm van een dertiende maand voor alle medewerkers van NRC. Smeets: “We hebben het over een serieus bedrag, dus niet een paar tientjes. We willen iedereen belonen, dus ook de freelancers die op regelmatige basis voor NRC schrijven.”

Egeria was niet bereikbaar voor commentaar.