Bezwaar tegen verhoging maximum snelheid naar 130

(Foto: Wikimedia)
(Foto: Wikimedia)

CENTRUM/ZUIDOOST- Verzet in Amsterdam tegen het verhogen van de maximumsnelheid op de A2. Het plan van minister Schultz Van Haegen om op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur toe te staan leidt tot onvrede. De Partij voor de Dieren (PvdD) in Amsterdam wil bezwaar aantekenen.

Dat staat in een initiatiefvoorstel van raadslid Van Lammeren (PvdD), dat woensdag in de raad wordt besproken. Op 18 februari wordt het verkeersconceptvoorstel ‘A2 Holendrecht – Vinkeveen’ gepresenteerd. Daarin wordt de mededeling verwacht dat de maximumsnelheid tussen knooppunt Vinkeveen en Holendrecht vanaf mei van 100 naar 130 kilometer per uur gaat.

De snelheidsverhoging op het traject verkort de reistijd met twee minuten, maar de uitstoot van CO2 wordt anderhalf keer zo groot, becijferde Milieudefensie. ‘Bewoners van Bullewijk en Holendrecht, pal langs de A2, ademen dan veel meer vuile lucht in. Dat terwijl er jaarlijks al duizend Amsterdammers vroegtijdig sterven door luchtvervuiling’, zo valt te lezen in het initiatiefvoorstel.

“Het nut en de noodzaak van 130 rijden zijn mij totaal onduidelijk”, licht raadslid Van Lammeren telefonisch toe. Dat de verhoogde hoeveelheid koolstofdioxide nog altijd binnen de wettelijke norm blijft vindt het raadslid een schijnargument. Hij benadrukt dat er voor fijnstof geen veilige norm is. “Fijnstof is altijd schadelijk.”

“Deze snelheidsverhoging mag niet doorgaan”, vindt ook de lokale milieudefensie in gemeente De Ronde Venen, dat grenst aan Amsterdam- Zuidoost. De organisatie bevestigt de zorgen voor de gezondheid van burgers en de aantasting van natuur. Toch heeft de overkoepelende organisatie van Milieudefensie nog geen concrete plannen voor bezwaar of een gang naar de rechter.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat weten dat de bezwaren bekeken worden en dat de minister op basis daarvan “enkele aanpassingen” in het plan kan maken. Zijn belanghebbenden het met het definitieve plan oneens? Dan kunnen ze daartegen ook bezwaar aantekenen.

De Partij voor de Dieren verwacht dat GroenLinks, PvdA en SP in zullen stemmen met het voorstel. Dit zou een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad opleveren.

Begin deze maand werd bekend dat in heel Nederland meer trajecten komen waar 130 gereden mag worden. Andere trajecten zijn de A28 tussen Hoogeveen en Groningen en de A58 tussen Tilburg en Oirschot.