Je reis boeken met AI? Binnenkort kan het!

Binnenkort is het mogelijk om je vakantie door kunstmatige intelligentie te laten boeken. Het Amsterdamse bedrijf Voja heeft namelijk een nieuwe app ontwikkeld die in enkele seconden een complete reis kan samenstellen.

Nooit meer zal het nodig zijn om urenlang vergelijkingssites af te scrollen of de Lonely Planet door te spitten. Een midweekje Parijs voor twee personen, in een pittoresk hotel in de buurt van de Eiffeltoren, huisdiervriendelijk, in een Kingsize-bed? Vraag het de geavanceerde, ChatGPT-achtige chatbot, en binnen luttele seconden heeft de app een compleet reisplan uitgedokterd. Die reis wordt vervolgens ook nog eens op TikTok-achtige wijze inzichtelijk gemaakt. Alles wat jij als reiziger nog hoeft te doen, is betalen.

Zo wordt reizen makkelijker dan ooit, maar hoe wenselijk is dat eigenlijk? AI-expert Tomás Dodds waarschuwt voor de gevaren die het gebruik van AI met zich meebrengt, met verder toenemend massatoerisme als een van de grootste risico’s. Want niemand weet precies hoe de algoritmes werken, en de consequenties voor de reissector en complete economieën kunnen groot zijn.