Geen schadeclaims door gladheid

Sneeuw in Amsterdam in Anaglyph 3D
Image by: menu via Flickr

Amsterdam – Bewoners van Amsterdam die letsel hebben opgelopen omdat zij door gladheid zijn gevallen, maken weinig kans de schade te verhalen bij de gemeente. Dat zegt Bert Heida, advocaat bij advocatenkantoor De Pals Groep, die gespecialiseerd is in letselschadezaken. De weersomstandigheden zijn volgens hem op dit moment zo extreem, dat burgers niet van de gemeente kunnen verwachten dat zij alle gladheid bestrijden.

Elke gemeente in Nederland heeft doorgaans een strooiplan waarin vastligt op welke wegen en paden de gemeente verantwoordelijk is voor het strooien. Als zij hun taak niet goed genoeg uitvoeren, kan de gemeente volgens Jørgen Simons, advocaat bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, in sommige gevallen aansprakelijk worden gesteld voor letsel. Maar hij is het met Heida eens dat het nu niet aan de orde is. Ook omdat het strooizout op is en het erop lijkt dat de gemeente daar niets aan kan doen.

Stadsdelen hebben nog geen schadeclaims binnengekregen van mensen die zijn uitgegleden. Een woordvoerder van het verzekeringsbedrijf van de gemeente Amsterdam (VGA), dat de schadeclaims afhandelt, verwacht echter dat de claims nog wel binnenkomen. Dat is volgens hem gebruikelijk tijdens vorstperiodes.

Dat er veel letsel is door de gladheid, blijkt uit de drukte op de Eerste Hulp van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG). Daar kwamen woensdagavond, toen er in Amsterdam veel sneeuw viel, zestien mensen met een gebroken pols naar de Eerste Hulp. En ook donderdag was het er volgens de woordvoerder van het OLVG drukker dan normaal.

Lees ook: “Op de strooiwagen met ‘Moesi'”

Reblog this post [with Zemanta]