'Het hele Amsterdamse nachtleven onder de grond lijkt me enig'

NELLY ADAM

“Ik wilde eigenlijk een wereldreis gaan maken en het kalm aandoen. Maar nu krijg ik het opeens weer erg druk.” Vanuit haar huis aan de Prinsengracht vertelt Nelly Frijda (73), nummer 2 op de kieslijst van Red Amsterdam, over de door haar opgerichte partij.

Amsterdam – Red Amsterdam staat vooral bekend als een anti Noord-Zuidlijn partij

Red Amsterdam is inderdaad tegen de Noord-Zuidlijn, maar we willen ook de stadsdeelraden opheffen. Al die mooie grote deelraadkantoren die hebben we niet nodig. Amsterdam is New York niet. Wij zijn geen wereldstad, dat moeten we ook niet willen worden.

De bewering dat het alleen een grachtengordelpartij zou zijn is flauwekul. Ik geloof dat er van ons maar twee mensen op de gracht wonen.

De partij is dus met meer bezig dan de Noord-Zuidlijn?

De Noord-Zuidlijn was wel de aanleiding. Maar daaronder zit woede. Ik kan het niet rijmen met het feit dat er kinderen in de Bijlmer zijn die honger hebben. Dat er voedselbanken zijn, terwijl hier in de stad een miljard de grond in wordt gepompt en ze niet weten wat de boel daar beneden gaat doen. Dan denk ik, moet je niet gewoon twintig jaar wachten tot de technieken beter worden? We hebben de Noord-Zuidlijn niet nodig. We hebben al een Oostlijn, er is een tramlijn om Amsterdam  heen. Wat wil je nog meer?

Wat zijn dan andere plannen van Red Amsterdam?

We willen kijken wat we met het geld gaan doen dat overblijft als je geen Noord-Zuidlijn bouwt. Voedselbanken moeten niet nodig zijn. Ik denk dat onderwijs een hele hoop geld nodig heeft. En wat er in de zorg gebeurt wil je ook niet weten. Ik heb een vriendin die in de zorg werkt. Daar zijn bijvoorbeeld niet genoeg handdoeken meer, verplegers moeten de patiënten afdrogen met lakens. Daar wordt allemaal op bezuinigd. Je moet je prioriteiten anders leggen dan nu het geval is.

En wat gebeurt er met de delen van de Noord-Zuidlijn die al gebouwd zijn?

Voor de stations is al van alles geopperd: parkeergarages, champignonkwekerijen, kinderspeelplaatsen, discotheken, het hele Amsterdamse nachtleven onder de grond. Dat lijkt me trouwens enig. Als je een kosten-baten analyse zou maken dan zou het best wat opleveren denk ik. Ik ben geen financieel expert.

Hoeveel zelfvertrouwen heeft u als politicus?

Ik hoef nu niets meer waar te maken. Ik sta voor mijn partij en wil me niet teveel bezig houden met peilingen. Verhaaltjes vind ik het. Als je van tevoren zegt ‘we krijgen tien zetels’, dan krijg je ze sowieso niet. Bovendien moet ik mijn best gaan doen om politicus te zijn, mocht ik in de gemeenteraad komen. Ik heb nog een behoorlijke lesperiode voor de boeg.

Is de gemeenteraad wel een plek waar je nog ‘les’ kan krijgen?

Eigenlijk niet. Ik weet wel iets van de politiek maar ik moet verschillende mensen hebben die achter me staan en die me van alles kunnen uitleggen. Als ik eenmaal in de Raad zit dan zal ik zeker nog een lesje nodig hebben. Ik denk dat het veel werk is. Daar ben ik ook al voor gewaarschuwd. En dan moet ik ook nog leren omgaan met een computer.

U staat nummer twee op de kieslijst van Red Amsterdam, du s de kans is groot dat u in de gemeenteraad komt.

Wie A zegt moet ook B zeggen. Alleen ik ben heel benieuwd of ik het kan. Ik vind het ook een vervelende wereld, met allerlei nare spelletjes. In de politiek wordt altijd gekonkeld. Daar heb ik weinig zin in. Ik zeg gewoon wat ik denk, ga de politiek in als mezelf. Je gaat je niet kandidaat stellen en op het moment dat je gekozen wordt zeggen ‘ik doe het toch maar niet’.

U speelde Ma Flodder in de televisieserie Flodder. Bent u niet bang dat u een soort Arnold Schwarzenegger van de Amsterdamse politiek wordt?

Je hebt heel veel mensen die het over Ma Flodder hebben. Omdat ze het zo bagatelliseren hoop ik júist dat ik op een dag op grandioze wijze uit kan halen.

Reacties zijn gesloten