In de voetsporen van Rita

ans3Trots op Nederland (TON) doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en staat in de peilingen op 1 zetel. Vanavond worden tien speerpunten en veertien kandidaten gepresenteerd. Ans van der Velde, oud maatschappelijk werkster, voert de lijst aan.

Amsterdam– Van der Velde (53),  ‘doet wat ze zegt en zegt wat ze doet.’ Een speldje met het logo van Trots op Nederland prijkt op haar grijze colbert. Amsterdam maakte op 11 januari kennis met Van der Velde op AT5. Ze geeft toe dat die kennismaking niet zo soepel verliep als ze had gehoopt. Toen haar werd gevraagd naar het standpunt over de Noord-Zuidlijn stelde zij dat TON als één van de weinige partijen voor het afbouwen van de Noord-Zuidlijn is. Terwijl van de huidige partijen in de gemeenteraad alleen de SP tegen is. “Dat was een beginnersfout maar ik heb ervan geleerd. Kijk, je kan het ook van de positieve kant bekijken: het kan alleen maar beter gaan en het heeft TON wel veel aandacht opgeleverd”, zegt ze strijdlustig.

Van der Velde is inderdaad nog geen doorgewinterd politicus. Ze was een tijdje werkzaam voor de VVD-fractie van stadsdeel Oud-West. Toen Rita Verdonk bij de VVD vertrok en TON oprichtte, verliet ook Van der Velde de liberalen en sloot ze zich aan bij TON. “Ik schaar me heel erg achter Rita Verdonk. Zij is daadkrachtig, sterk, overtuigend en betrokken.”

Inmiddels is ook Arnold Zuidema (33), de nummer drie van de lijst, bij het gesprek aangeschoven. Zuidema, makelaar van beroep, verliet evenals Van der Velde de VVD toen Verdonk een nieuwe partij oprichtte. Ook Zuidema mistte destijds helderheid en daadkracht bij de VVD. Daarnaast spreekt het hem aan dat TON een brede volkspartij is. Van der Velde voegt toe: “bij de VVD zitten toch meer hooggeschoolde mensen dan bij ons.”

Wat zijn naast Verdonks daadkracht en helderheid standpunten waar ze zich in kunnen vinden? Van der Velde: “De duidelijkheid die ze heeft, zeker op veiligheidsgebied. Gewoon niet gedogen maar handhaven. Lik op stuk beleid. Straffen moeten zijn zoals ze bedoeld zijn. Daar toont ze haar kracht in.”

Veiligheid is ook één van de tien speerpunten van TON in Amsterdam. Twee andere punten zijn bereikbaarheid en ondernemerschap.De rest van de speerpunten wordt vanavond pas onthult. Voorafgaand aan het interview deed de persvoorlichter het verzoek om vooral vragen te stellen over veiligheid. Dus vooruit: hoe denkt TON de stad veiliger te maken? Van der Velde: “We moeten eerst eens goed kijken hoe de geldstromen lopen bij de politie. Dan kan er meer geld naar politie op straat. Ook moet er sneller en harder gestraft worden. Die taakstraffen zijn een lachertje.”

Uiteindelijk gaat het volgens Van der Velde allemaal om respect. Zij pleit voor  een verplicht lespakket binnen maatschappijleer waarin jongeren leren respectvol met elkaar om te gaan.

Een ander punt waar Van der Velde zich druk om maakt, is dat er niet voldoende naar de burgers wordt geluisterd. TON wil dit wel gaan doen. Hoe? Van der Velde: “door naar de mensen toe te gaan en met ze te praten.” Op de vraag of TON dan ook voorstander is van het inzetten van een raadplegend referendum moet zij het antwoord schuldig blijven. Zuidema schiet haar te hulp: “We kijken nog naar de mogelijkheden hoe je de inspraak van Amsterdammers kan meewegen in het beleid. Een referendum kan daar één onderdeel van zijn. Maar wij houden ook peilingen op onze website en ontvangen daar veel reacties op. ”Van der Velde: “Meer luisteren, dat is onze basis.”

De gemeente Amsterdam zal fors moeten gaan bezuinigen de komende periode. TON wil eerst de financiën eens goed doorlichten voordat wordt besloten waar op moet worden bezuinigd: Zuidema: “Eerst kijken waar het geld nu echt noodzakelijk is en waar niet.” Hij vindt het bijvoorbeeld een prachtig gebaar dat er zoveel geld is opgehaald voor Haïti maar verbaast zich wel over een bedrag van veertig a vijftig miljoen dat Koenders ‘in één keer kan ophoesten’. “Terwijl in Nederland debat na debat gevoerd wordt wanneer er meer geld moet komen voor goede zorg in verzorgingstehuizen. Van der Velde haakt hier op aan. “We hebben hier voedselbanken en mensen die leven in bittere armoede. We maken ons terecht zorgen om anderen in de wereld maar kijk eerst eens naar ons naar ons eigen stadje. Wij hebben de antwoorden ook niet maar het zijn wel onderwerpen waar we ons druk om maken.”

Zuidema legt uit dat aan de antwoorden van deze vragen volop wordt gewerkt: “Wij zijn een startende organisatie en kunnen niet nu al een volledig programma hebben op alle punten. Daar zijn we eerlijk in en dat zeggen we ook tegen de mensen.” Hij besluit: “Wij zeggen wat we doen en doen wat we zeggen.”

Reacties zijn gesloten